Ostoskorin sisältö0  tuotetta - Yhteensä 0.00 €

HELMEN HELINÄÄ

Sisällysluettelo

Sisällysluetteloon on koottu kaikki Helmen helinää -verkkolehden ohjeet ja jutut viiteet tuttuun kategoriaan: ompelijalle, sisustajalle, neulojalle ja virkkaajalle, askartelijalle sekä tekstiilitietoa. Osa ohjeista ja jutuista ovat kaikkien luettavissa, myös ne löytyvät sisällysluettelosta. Muut ohjeet ja jutut ovat luettavissa vain lehden tilaajille. Tilaa lehti itsellesi tai ystävällesi!

Sisustajalle

SISUSTUSSUUNNITTELUSTA

OHJEITA SISUSTUSOMPELUUN

Verhot

Tyynyt

Muu sisustusompelu

HELMEN HELINÄÄ

Verhokankaan menekin arviointi

Kun olet mitannut, kuinka pitkät verhot tarvitset, seuraava vaihe on kankaan menekin arviointi. Kankaan menekkiin vaikuttaa tietenkin verhojen valmispituus ja se, millaiset käänteet haluat verhoihin, mutta kankaan menekkiin vaikuttaa myös se, ompeletko verhoista myös sivut sekä mahdollinen kuviokohdistus.

Verhoon tulee ylä- ja alakäänne

Verhojen valmispituus + käännevarat. Alakäänteen leveydeksi suosittelen noin 8-12 cm. Alakäänne kannattaa ommella kaksinkertaisena. Yläkäänteen käännevaran määrä riippuu siitä, millaisen yläkäänteen haluat. Yläkäänteistä lisää täältä, josta voit lukea erilaisten käänteiden käännevaroista.

Esimerkiksi: Verhojen valmispituus 240 cm, alakäänne 9+9cm ja yläkäänteeseen nipistinkäänne 2+2 cm. 240cm + 18 cm + 4 cm = 262 cm.

Verhoon tulee ympäriompelu

Verhojen valmispituus + käännevarat + kutistumisvara. Jos ompelet verhoista myös sivut, kannattaa kankaan menekkiä arvioitaessa lisätä noin 5 cm per verho kutistumisvaraa. Riippuen kankaasta kangas kutistuu aina hieman, kun sitä ommellaan. Kun varaat kutistumisvaraa kankaaseen, kangasta on riittävästi käänteisiin myös ommeltujen sivujen kohdalla.

Esimerkiksi: Verhojen valmispituus 240 cm, alakäänne 9+9 cm, yläkäänteeseen nipistinkäänne 2+2 cm ja kutistumisvaraa 5 cm. 240 cm + 18 cm + 4 cm + 5 cm = 267 cm.

Verhoon tulee kuvikohdistus

Verhojen kuviokohdistuksellatarkoitetaan, että ommeltaessa useampia verhoja,jokaisessa verhossa kuvio on samalla kohdalla. Erimittaisissa verhoissa kuvio voidaan kohdistaa lähtemään joko ylä- tai alaraunasta samalla tavalla. Luonnollisesti myös kuvion kohdistus vaikuttaa kankaan menekkiin.

Jos kangas on kapearaidallista tai muuten pienikuvioista, voi lisäkankaan tarve olla vain muutama sentti. Mutta jos kuvio on suurempaa, se saattaa vaikuttaa jo huomattavasti enemmän.

Esimerkki: Ommellaan 2 kpl sivuverhoja ympäriompelulla. Valmispituus verhoissa on 240 cm ja kangasta arvioidaan kuluvan käänne ja kutistumisvaroineen 267 cm. Kuvion korkeus kankaassa on 63 cm. 267 cm / 63 cm = 4,23... Eli yhteen verhoon tulee 4,23 kuvionkorkeutta. Jotta kuvio lähtee samasta kohdasta myös seuraavassa verhossa, tulee kangasta ostaa ensimmäiseen verhoon 5 x kuvion korkeus ja toiseen verhoon 4,23...x kuvion korkeus. (5 x 63 cm) + (4,23... x 63 cm) = 315 cm + 267 cm = 582 cm. Näin sinulle on kaksi palaa verhokangasta samalta kuvion kohdalta, joiden pituudet ovat 267 cm sekä 48 cm:n kuvikohdistuspala. Kuviokohdistuspalasta voit ommella vaikka tyynynpäällisen, verhopidikkeen, kaitaliinan jne.

Mitä seuraavaksi?

Anu Puikkonen 27.6.2015. Päivitetty 8.10.2016.

HELMEN HELINÄÄ

Näin valitset sopivan pituiset verhot!

Suorien sivuverhojen pituus valitaan usein yltämään joko ikkunalautaan tai lattiaan. Verhojen pituudeksi voidaan valita, kuitenkin myös muita mittoja, nämä ohjeet ovat käyttökelpoisia myös niissä tapauksissa. Ikkunalaudan tai lattian lisäksi pituus voidaan valita esimerkiksi ikkunan edessä olevan huonekalun mukaan. Verhot voivat olla myös ylipitkät, jolloin ne laskeutuvat juhlavasti lattialle.

A = Mittaa leveys, jonka haluat verhoilla peittää ja kerro se 1,5. Saatu leveys on tarvittavan verhon leveys. Näin verhossa on sopivasti runsautta.

Jos halauat peittää 1 m:n alueen, tarvitset noin 1,5 m:n levyisen verhon.

Jos haluat peittää 2 m:n alueen, tarvitset noin 3 m:n levyiset verhot tai 2 kpl normaalin levyistä verhoa. Verhojen normaali leveys vaihteleesuunnilleen 1,3-1,5 m välillä.

Tämä ohje on hyvä nyrkkisääntö, mutta tarvittavaan leveyteen vaikuttaa rypytys-/laskosnauha. Jokaiselle nauhalle on oma ns. rypytyssuhde, jonka avulla tarvittava leveys voidaanlaskea.

B = Mittaa pituus verhotangon yläreunasta tai kiskosta ikkunalautaan ja vähennä siitä 2-3 cm. Näin saat verhon pituuden, kun valitset verhon pituuden ikkunalaudan mukaan. Verhon on nimittäin hyvä jäädä muutaman sentin irti ikkunalaudasta. Näin verho pääsee laskeutumaan vapaasti ja pölyjen pyyhkiminen ikkunalaudalta helpottuu.

Huomioi, että verhojen ripustustapa vaikuttaa noin 1 cm:n verran siihen, kuinka suuri ikkunalaudan ja verhonväliin jäävä rako on. Ripustustavan vaikutuksesta alla enemmän.

C = Mittaa pituus verhotangon yläreunasta tai kiskosta lattiaan ja vähennä siitä 3-5 cm. Näin saat verhon pituuden, kun haluat ns. täysipitkät sivuverhot. Verhon on hyvä olla hieman irti lattiasta, jotta se laskeutuu vapaasti. Kuitenkin niin, että lattialistaei näy verhon alta. Myös siivoaminen helpottuu, kun verhon ja lattian väliin jää selvä rako.

Huomioi, että verhojen ripustustapa vaikuttaa noin 1 cm:n verran siihen, kuinka suuri ikkunalaudan ja verhonväliin jäävä rako on. Ripustustavan vaikutuksesta alla enemmän.

Huomioitavaa

 • Suorita mittaukset aina metallimitalla, sillä muovisella/kankaisella ompelumitalla ei tule tarkkoja mittoja.
 • Jos ripustat verhot tankoon verhonauhassa olevista piilolenkeistä, verho nousee ylöspäin noin 1 cm:n.
 • Jos ripustat verhot nipsuilla, verho laskeutuu kiskon alareunasta noin 1 cm:n.
 • Jos ripustat verhot koukuilla kiskoon, riippuu ripustustavasta, kannattaako mitta ottaa kiskon alareunasta (paneelin takan oleva kisko) vai yläreunasta (näkyvillä oleva kisko, joka halutaan peittää verholla)

Vinkki

 • Onko ikkunasi pienet ja haluat lisää avaruutta? Hommaa riittävän pitkä verhotanko tai -kisko ja sijoita verhot ikkunoiden reunoille, niin etteivät ne peitä ikkunaa.

Mitä seuraavaksi?

Kun olet mitannut, kuinka pitkät verhot tarvitset, laske verhokankaan menekki ja suuntaa kauppaan ostamaan kangasta tai vaikka valmiit verhot. Valmiita verhoja löydät myös verkkokaupastamme, josta tilatut verhot valmistetaan mittojen mukaan. Löydät apua verhokankaan menekin laskemiseen tekstistämme: Verkokankaan menekki.

Anu Puikkonen 26.6.2015. Päivitetty 7.10.2016.

HELMEN HELINÄÄ

Sivuverhot - Sivujen ompelu

Kun olet mitannut valmistettavien verhojen pituuden, laskenut kankaan menekin ja ostanut kankaan sekä tarvittaessa esikäsitellyt verhokankaan, on viimeinkin itse ompelun aika. Sivuverhojen ompelu aloitetaan sivujen ompelulla. Sopiva tikinpituus verhoja ommellessa on noin 4-4,5 mm.

Mikälikankaan hulpioreuna on siisti eikä kiristä, sivua ei välttämättä tarvitse ommella tai se voidaan kääntää vain kerran. Käänteen leveys kannattaa olla riittävän leveä, jotta se ei kierrä ikävästi näkyviin. Hyvä leveys on noin 2-4 cm. Itse käytän noin 2,5 cm käännettä.

Mikäli hulpio kiristää tai on ruma, se kannattaa leikata kokonaan pois. Myös usein hulpion reunassa olevat tekstit kannattaa leikata pois, sillä ne saattavat kuultaa valoavasten kankaan lävitse, kun verhot on asennettu ikkunaan.

Jos hulpio leikataan pois, reuna käännetään kaksi kertaa. Reuna voidaan kääntää silittämällä tai suoraan ommeltaessa. Ulko- ja sisävara tulee olla yhtä leveät, näin sivupäärme on siistin näköinen myös silloin, kun valo kuultaa kankaan lävitse.

Huomioitavaa

 • Ompelun jälkeen sivu kannattaa silittää kunnolla, jotta lopputulos on mahdollisimman siisti.
 • Hulpion leikkaus ja päärmeen ompelu kaventaa verhoa noin 15 cm kankaan leveydestä.
 • Sivun ompelu saattaa myös lyhentää verhoa kankaasta riippuen useita senttejä. Tämä kannattaa huomioida kankaan menekkiä arvioitaessa.
 • Mikäli hulpiota ei leikata pois, täytyy muistaa, että hulpio saattaa käyttäytyä pesussa eritavalla kuin muu kangas. Eli pesun jälkeen hulpio voi olla kutistunut enemmän tai vähemmän kuin muu kangas. Toki verhoille harvoin edes suositellaan vesipesua. Pelkkä tomuttaminen ja tuulettaminen on usein riittävä.

Mitä seuraavaksi?

Anu Puikkonen 6.6.2015. Päivitetty 7.10.2016.

HELMEN HELINÄÄ

Sivuverhot - Alakäänteen ompelu

Sivuverhoja valmistettaessa sivujen ompelun jälkeen ommellaan alakäänne. Valitettavan usein huomaa, että verhokangasta ostettaessa pihistellään ja käänteisiin jätetään liian vähän saumavaroja. Ajatellaan, että muutaman sentin alakäänne on riittävä, mutta siistin alakäänteen leveys on noin 8-12 cm. Päärme voi olla kampeampi, mikäli verhot ovat lyhyet ja puolestaan leveämpi, mikäliverhot ovat pitkät. Sen lisäski päärme kannattaa ommella kaksinkertaisena. Näin se on siisti myös silloin, kun valo pääsee kuultamaan verhon lävitse. Kaksinkertainen käänne tuo myös verhon alareunaan lisää painoa ja auttaa verhoa laskeutumaan kauniisti.

Verhon laskeutumista voidaan parantaa leveän käänteen lisäksi verhopainoilla. Yleisin vaihtoehto on ommella alakulmaan alapainotasku, johon voi laittaa verho- ja kangaskaupoissa myytävän lyijypainon. Näin verhon sivu laskeutuu kauniisti suoraan alaspäin eikä lähde elämään.

Alakäänteen ompelu alapainotaskuilla

1. Silitä alakäänne: jos alakäänne on 10+10 cm käännä silittämällä ensin 20 cm. Sen jälkeen on helppo kääntää käänne kaksikerroin.

2. Ompele molempiin päätyihin ensin upompi päätyommel.

3. Sen jälkeen on helppo ommella sisempi päätyompeleet ja käänteen yläreuna samalla ompeleella. Sisempi päätyommel tulee mahdollisen sivukäänteen ompleen kanssa samalle kohdalle. Tällöin on hyvä, että sivukäänne on 2,5 cm. Näin taskusta tulee sopivan kokoinen painolle. Silitä lopuksi.

Alakäänteen ompelu lyijynauhalla

Yksi vaihtoehto lisätä alareunan painoa on myös alakäänteen sisälle laitettava lyijynauha. Lyijynauhaa voi käyttää yksistään tai kulmiin laitettavien kulmapainojen lisäksi. Helpoiten lyijynauhan saa alakäänteen sisään pujoittamalla.

 1. Silitä alakäänne.
 2. Ompele alakäänteen pääty ja yläreuna, jätä kuitenkin päädynalareunaan noin 2 cm pujoitusaukko. Mikäli haluat myös taskunkulmapainolle, kannattaa tässä vaiheessa ommella vain sisempi päätyommel.
 3. Pujota nauha aukosta sisään.
 4. Kiinnitä nuppineulalla lyijynauhan pää toideen päätyyn ompeleen kohdalle. Purkamalla nauhasta muutaman lyijypalan pois, kiinnittäminen onnistuu helpommin. Suorista kangas ja nauha. Ole tarkkana sillä liian lyhyt nauha kiristää alareunaa rumasti, mutta liian pitkä nauha pääsee aaltoilemaan käänteen sisällä.
 5. Leikkaa nauha sopivan mittaiseksi.
 6. Kiinnitä myös toinen pää nuppineulalla päätyyn.
 7. Ompele nauha kiinni.
 8. Mikäli valmistat samalla kulmapainotaskun ompele viimeisenä upompi päätyommel.
 9. Silitä.

Joissakin verhokankaissa lyijynauha on valmiina kankaan reunassa, yleensä ohuissa organzakankaissa. Tällöin paino on helppo jättää alakäänteen sisään tai alakäänne voidaan jättää ompelematta, sillä lyijynauhareuna on usein hyvin siisti.

Mitä seuraavaksi?

Anu Puikkonen 6.6.2015. Päivitetty 7.10.2016.

HELMEN HELINÄÄ

Sivuverhot - Yläkäänteen ompelu

Kun olet ommellut verhosta sivut ja alakäänteen, seuraavana vuorossa on yläkäänteen ompelu. Yläkäänteen ompelun ensimmäinen työvaihe on verhon mittaaminen ja yläreunan suoristaminen. Mikäli se on vain mahdollista, mittaus tulisi suorittaa leikkuupoydällä niin, että verhon saa levitettyä pöydälle suoraksi (TAPA 1). Mutta mikäli leikkuupoytä on lyhyempi kuin verhon valmispituus+ylareunan saumavarat, kannattaa kokeilla TAPAA 2. Yläreunaan tarvittavan saumavaran määrä riippuu täysin siitä, millaisen yläkäänteen haluat. Vaihtoehtoja on paljon, mutta niitä on helppo lähteä karsimaan pelkästään sillä, miten verhot ripustetaan. Tuleeko verho tankoon, kiskoon nipsuilla tai koukuilla vai kiinnitetäänkö verho tarranauhalla? Vaihtoehdoista lisää tavan 1 ja 2 jälkeen.

Tapa 1: Kun käytössä on riittävän pitkä leikkuupöytä

1. Taita verho kaksinkerroin niin, että alareunan kulmat ja verhon sivut ovat vastakkain.

2. Kiinnitä verho alareunasta pöydän päätyyn puristimien avulla. Ole huolellinen, että verho on samalla tasolla pöydän päädyn kanssa.

3. Suorista verho pöydän sivua vasten. Kun pöydän sivuun on kiinntetty mitta, on verhon mittaaminen helppoa. Jos pöydässä ei ole mittaa, myös metallisella rullamitalla mittaaminen on mahdollista. En kuitenkaan suosittele mittaamaan verhoa kankaisella ompelijan mitalla, sillä verhoaon vaikea mitata tarkasi veltolla mitalla.

4. Mittaa verhon sopiva pituus (valmis pituus + yläreunan saumavarat) suorassa kulmassa, ei lankasuoraan, sillä kankaasta riippuen lankasuora saattaa olla hyvinkin vino. Itselläni on pöydässä kaksi mittaa noin 80 cm päässä toisistaan, joiden väliin voin verhon levittää. Katson molemmista mitoista sopivan pituuden. Näin saan varmasti suoran kulman. Kätevä tapa, jollei ole riittävän suurta kulmaviivainta.

5. Piirrä pitkän metalliviivaimen avulla viiva oikeaan pituuteen (valmis pituus + yläreunan saumavara).

6. Leikkaa viivaa pitkin.

7. Jatka valitsemasi yläkäänne-vaihtoehdon mukaan.

Tapa 2: Kun käytettävissä ei ole riittävän suurta leikkuupöytää

1. Taita verho kaksikerroin niin, että alaraunan kulmat ja verhon sivut ovat vastakkain.

2. Levitä verho lattialle riittävän suureen tilaan. Voit käyttää painoja verhon päällä, jotta saatlevitettyä verhon suoraksi. Esimerkikitäytetyt vesipullot ovat käteviä painoja.

3. Mittaa metallisen rullamitan avulla sopiva pituus (valmis pituus + yläkäänteen saumavarat) verhon sivusta sekä taitteella. Merkitse pituus nuppineulalla, kangasliidulla tms.

4. Piirrä pitkän metalliviivaimen avulla viiva merkkien väliin.

5. Leikkaa viivaa pitkin.

6. Jatka valitsemasi yläkäänne-vaihtoehdon mukaan.

Vaihtoehto 1: Nipistinkäänne

Yksinkertaisimmillaan yläkäänne on kapea käänne, jolloin kiinnitys tapahtuu kiskoon nipistimillä tai tankoon renkaan avulla, jossa on nipistin. Käänne kannattaa ommella kaksinkertaisena eli sisävara on yhtä leveä kuin ulkovara. Näin käänteestä tulee tukevampi ja kestävämpi nipistimen alla. Sen lisäksi se on helpompi ommella kaksinkeraisena. Sopiva käänteen leveys on noin 1,5-2 cm, jolloin tarvittavan saumavaran määrä on siis 3-4 cm.

Nipistinkäännettä ommellessa kannattaa ensin yläreunaan ensin silittää tuo 3-4 cm taite ja ommellessa kääntää toinen käänne, sillä silittäen noin pienen käänteen tekeminen kaksinkertaisena on aika tuhertamista. Toki käänteen voi tehdä kokonaan ommellessakin.

Kuten sanottu, nipistinkäänne on hyvin yksikertainen ja näin helppo ja nopea yläkäänne. Ripustettuna se ei kuitenkaan ole yhtä huoliteltu vaihtoehto kuin esimerkiksi verhonauhanllinen käänne, sillä yläreunasta ei tule yhtä ryhdikästä ja pomuista/rypyistä on vaikea saada ilman rypytysnauhaa tasaisia. Jos sivuverhoja on tarkoitus vetää yöksi ikkunan eteen, on nipistin käänne ihan ok ratkaisu.

Vinkki: Jos kangasta on käytettävissä vähän tai kangas on niin ohutta, että nipistimet vaurioittavat kangasta, voi yläreunan huolitellla myös vinonauhalla.

Vaihtoehto 2: Kuja harjalla tai ilman

Toinenaika perinteinen ratkaisu yläkäänteeksi on kuja, johon tangon taiverhovaijerin voi pujottaa. Itse ompelisin kujan kaksikertaisena kuten kuvassa, koska se on helpompi ommella. Kuten alakäänteen kannsa, ensin kannattaa silittää taitos koko leveydeltä ja se jälkeen kaksinkertaisena, eli jos kujasta tehdään 5 cm leveä saumavaroja tarvitaan 10 cm. Ensin silitetään 10 cm taite ja sen jälkeen käännetään saumavarat kaksinkerroin, ja ommellaan aivan taitteen raunasta.

Jos tangon päälle haluaa harjan, se ommellaan viimeisenä. Jotta harjasta saa tasaleveän voi apuna käyttää ompelukoneen metallirunkoon kiinnitettävää mangneettiohjaajaa tai harjan paikan voi myös merkata verhoon liidulla viivaimen avulla. Sopiva harjanleveys täytyy pohtia tapauskohtaisesti ja ottaa huomioon mm. kankaan materiaali, tangon paksuus, ripustuspaikka yms. Kovin velttossa kankaassa leveä harja saattaa alkaa repsottamaan, mutta paksun tangon kanssa liian kapea harjasaattaa näyttää tuherrukselta. Yleinen harjan leveys on noin 2-4 cm.

Vaihtoehto 3: Verhonauha

Verhonauhalla saa yläreunasta ryhdikkään, jolloin verho pääsee laskeutumaan kauniimmin. Verhonauhoja on lukematon määrä. Niillä saa aikaan erilaisia laskoksia, poimutelmia tai aivan pientä rypytystä. Nauhoja on myös eri ripustusvaihtoehtoihin: tankoon pujotettavia, koukuilla kiskoon kiinnitettäviä tai tarranauhalla kiinnitettäviä.

Verhonauhaa ommellessa käänteen leveys kannattaa olla sama kuin nauhan leveys. Näin läpikuultavissa kankaissa käänne on myös oikealle puolelle siisti. Mikäli kangas on kovin purkautuvaa kannattaa kankaan reuna huolitella. Toinen vaihtoehto on, että kankaan reuna jää piiloon nauhan alle, näin kankaan reuna ei pääse purkaantumaan. Mutta suosittelen tätä vaihtoehtoa vain, jos kangas ei ole läpikuultava.

Nauha ommellaan aivan verhon yläreunaan tai jätetään pieni harja. Harjalla saadaan helposti verhokisko piiloon, kun kiinnitys tapahtuu koukuilla nauhasta. Ompeleet tulee olla nauhan ylä- että alareunassa. Jotkin koristelaskoksia/ -poimutelmia tekevät nauhat vaativat useamman ompeleen.Joissakin verhonauhoissa ripustuskohdat (esim. koukkutaskut tai piilolenkit) ovat niin harvakseltaan, että verhonauha tulee kohdistaa ja tarvittaessa ommella nauhaan pieniä laskoksia, jotta ripustuskohta tulee mahdollisimman lähelle verhon reunaa. Lue, miten verhonauha kohdistetaan.

Verhonauhan ompelu

1. Yläkäänteen saumavarat voidaantaittaa joko nauhaa ommeltaessa tai voit silittää ennen ompelua yläkäänteen saumavarojen levyisen taiteen yläreunaan.

2. Taita verhonauhan pää verhon yläkäänteen alle, näin saat nauhojen päästä siistit.

3. Ompele nauhan yläreuna. Nauha tulee joko aivan yläreunaan tai voit jättää pienen harjan

4. Taita nauhan loppu pää ommellessa samalla tavalla kuin alkupää. Kun oletommellut reunaan asti, älä vielä päättele ja katkaise lankaa vaan, ota taitetun verhonauhan päästä poimulangat esiin ja ompele nauhan pääty. (Älä siis omplele poimulankojen yli).

5. Solmi poimulangat yhteen molemmista päädyistä. Jos poimulankoja on 2-3, solmi ne yhteen. Jos poimulankoja on yli 3 tee usempi solmimisnippu.

6. Ompele sitten nauhan toinen pääty ja jatka nauhan alareunan omelulla.

Nauhan ompelun jälkeen nauha poimutetaan haluttuun mittaan ja poimilangat solmitaan. Ylimääräistä pomulankaa ei kannata leikata pois, koska verhoja pestessä poimut kannattaa avata. Pitkät pimulangat kannattaa kuitenkin punoa ja pujotella piiloon nauhan laskosten joukkoon, näin langat eivät roiku ikävästi verhojen seassa. Lue lisää ja katso kuvia verhonauhojen poimuttamisesta.

Verhonauha verhon yläreunassa on erittäin hyvä vaihtoehto, koska sillä saadaan aikaan siistit ja symmetriset laskoset tai poimut. Näin verho on viimeistellyn näköinen. Vaikka verhon haluaisi pitää suorana ja verhoja olisi tarkoitus siirrellä ikkunan eteen suosittelen siilti nauhaa, sillä se saa yläreunasta ryhdikkään.

Vaihtoehto 4: Purjerenkaat

Purjerenkaat ovat yksi tapa ripustaa verhot tankoon. Ne tuovat verhoihin viimeistellyn ilmeen ja soveltuvat tyyliltään esimerkiksi mökeille, veneisiin ja merihenkiseen sisustukseen, mutta eri kangas ja rengasvalinnoilla voi luoda purjerengasverhot tyyliin kuin tyyliin.

Purjerenkaita on saatavilla niin metallisina kuin muovisinakin. Tämä ohje keskittyy nimenomaa muovisten renkaiden kiinnitykseen. Ohjetta voi toki soveltaa myös muihin renkaisiin.

Mitä seuraavaksi?

Anu Puikkonen 6.6.2015. Päivitetty viimeksi 24.7.2017.

OHJEITA SISUSTUSOMPELUUN

Purjerengasverho

Purjerengasverhojen ompelu aloitetaan kuten muidenkin sivuverhojen ompelu. Enimmäisenä ommellaan verhojen sivut ja alakäänne. Seuraavana vuorossa on verhojen mittaaminen ja yläreunan suoristaminen (Yläkäänteen ompelu-ohjeen alku, tapa 1 tai tapa 2). Verhojen mittaamisen yhteydessä puhutaan, että verhojen mitattu pituus on verhon valmispituus + yläkäänteen saumavarat. Purjerengasverhoihin riittävä saumavara yläkäänteeseen on 10 cm.

1. Kun olet leikannut verhot sopivaan mittaan, huolittele yläkäänne saumurilla. Jätä saumurilangoista molempiin päihin reilun mittainen "häntä", jotta voit pujottaa langan päät saumuriompeleen sisälle. Näin ommel ei lähde purkaantumaan ja tule esille verhojen sivusta.

2. Silitä yläkäänteeseen 10 cm:n taite. Taitteen sisälle tulee 9,5 cm leveätukinauha (esim. Hemfix-tukinauha), joten 10 cm:n taite on riittävä estämään, ettei nauha pilkistää taitteen alta.

3. Asettele kaksipuoleinen tukinauha taitteen sisälle. Hemfix-tukinauha on todella ohutta ja siinä on liimapinta molemmin puolin. Hemfix-tukinauhantoisella puolella on suojapaperi. Helpointa on ensin asettaa tukinauha paikalleen taitteen sisään, poistaa sitten suojapaperi ja sitten silittää tukinauha kiinni molempiin puoliin.

4. Ompele tikkaus yläkäänteen päihin sekä yläkäänteen reunaan. Näin varmistat, että tukinauhan liima pitää, eikä yläkäänne lähde repsottamaan ajan kanssa.

5. Merkitse renkaiden paikat. Jos sinulla on käytössäsi pyöröleikkuri, voit merkitä renkaan keskikohdan pienellä raksilla. Jos leikkaat renkaille aukot saksilla, piirrä renkaiden sisäreuna.

6. Merkitse ensimmäisenä reunimmaisten renkaiden paikat. Ensimmäisten renkaiden ulkoreuna on verhon reunasta noin 3 cm:n päässä. Näin rengas ei tule 2,5 cm leveän sivukäänteen päälle. Myös yläreunasta sopiva mitta on tuo 3 cm. Mikäli sinulla on samankokoiset renkaat kuin tässä ohjeessa (ulkohalkasija 5,5 cm ja sisähalkaisija 3,5 cm), raunimmaisten
renkaan keskikohta on 5,75 cm verhon sivusta sekä yläreunasta.

7. Mittaa reunimmaisen renkaiden keskikohtien etäisyys. Jos sinulla on yksilevyinen kangas, olet leikannut hulpiot pois ja ommellut sivuihin 2,5 cm + 2,5 cm leveän sivuompeleen, etäisyys voi olla esimerkin mukaisesti 124,50 cm.

8. Esimerkin mukaiseen verhoon sopiva renkaiden määrä on 8 kpl. Eli jaa tuo124,50 cm 7:lla. (Kun renkaita on 8 kpl, renkaiden välejä on 7 kpl). Näin renkaiden keskikohtien etäisyys toisistaan on 17,79 cm.

9. Merkitse loppujen kuuden renkaiden paikat ja leikkaa renkaille aukot pyöröleikkurilla tai saksilla.

10. Aukaise renkaat jollain apuvälineellä, esim saksilla. Renkaissa on pienirako sivussa josta vääntämällä kappaleet irtoavat toisistaan.

11. Aseta renkaan oikean puolen kappale verhon oikealtapuolelta leikatun aukon ympärille. Tunnistat renkaan oikeanpuolen kappaleen siitä, että siinä renkaan keskikohta on korkeampi. Oikeanpuolen kappaleessa on myös pieniä piikkejä sisällä. (Katso kuva alla.) Paina nämä piikit kankaasta lävitse. Näin rengas pysyy paremmin paikallaan.

12. Paina renkaan toinen kappale paikalleen. Rengas on paikallaan kun siitä kuuluu pieni napsahdus.

13. Kun olet kiinnittänyt kaikki renkaat paikalleen. Verho on silitystä ja ripustusta vaille valmis.

Huomioitavaa

 • Jos kiinnität renkaan 3 cm:n päähän yläreunasta ja renkaan paksuus on esimerkin mukaisesti 1 cm, verhotangon päälle verhon pituudesta tulee 4 cm. Eli varmista, että verhotangon yläpuolella on riittävästi tilaa, mutta myös sen, että verhojen valmispituus on riittävä.
 • Sopiva renkaiden määrä yksilevyiseen kankaaseen on 8-10 kpl. Laita aina parillinen määrä. Näin verhojen molemmat reunat kääntyvät siististiikkunaan päin.
 • Purjerengasverho voidaan valmistaa myös ompelemalla verhon yläreunaan purjerengasnauha.

Anu Puikkonen 1.11.2015. Päivitetty 7.10.2016.

OHJEITA SISUSTUSOMPELUUN

Miksi vuorittaa verhot?

Vuoritetuista verhoista tietoa etsiessäni vastaan tuli monta syytä, miksi vuorata verhot. Verhoja ommellessa olen huomannut, että erityisesti kaksi syytä vaikuutta siihen, miksi jotkut haluavat verhot vuorata: verhojen suojaaminen auringonvalolta sekä verhoista saadaan pimentäviä.

Äkkiseltään saattaa tuntua oudolta, että verhoja täytyy suojata auringonvalolta, mutta esimerkiksi silkkiverhot tulee aina vuorata juuri tämän vuoksi. Silkki on materiaalina todella arvokasta, mutta sen aurongonvalonkesto on erittäin huono. Eli, jos sijoitat silkkisiin verhoihin, kannattaa tuo sijoitus suojata suosiolla vuoraamalla verhot. Mutta mikäli vuoritetut silkkiverhot kuullostavat kalliilta ja työläältä, voin lohduttaa, kangaskaupat pursuaa hyviä silkkijäljitelmiä. Ne ovat huomattavasti edullisempia eikä niitä tarvitse vuorata.

Vuorista on myös muuta hyötyä. Toinen yleinen syy vuorata verhot on, että verhoista halutaan pimentävät.Nykyisin kangaskaupoissa on laaja valikoima pimentäviä kankaita. On kankaita, jotka ovat pinnoitettu pimentävällä kalvolla. Ne saattavat tuntua todella jäykiltä kankailta, mutta ripustettuna ne laskeutuvat kauniisti. On myös kankaita, jotka on kudottu pimentäviksi. Mutta jos ei löydy mieleistä pimentävää kangasta, voi näitä kankaita käyttää verhon vuorina, jolloin lopputuloksena on juuri sellaiset pimentävät verhot kuin haluat.

Vuoritettu verho toimii myös eristeenä. Useampi kerros kangasta eristää hyvin vetoisan ikkunan edessä. Perinteisesti tähän tarkoitukseen on käytetty paksuja verhokankaita jopa verhohuopia, mutta tähän tarkoitukseen on myös kehitelty ohuempia teknisiä kankaita. Tutkimusten mukaan näiden teknisten kankaiden vaikutus lämmityksen tarpeeseen voi olla merkittävä: Lämmityksen säästö talvella ikkunalla, jossa ei ole verhoa on 0%, pelkällä verholla 26,1 % ja teknisellä vuorilla varustettulla verholla 46 %. Lämmön säätelyä myös toiseen suuntaan saadaan verhojen avulla parannettua. Talvella siis saadaan huomattavia säästöjä lämmityksessä, mutta kangasvalinnoilla ja verhoja vuorittamalla voidaan myös estää asunnon lämpenemistä kesällä auringonpaisteessa. Myös tähän tarkoitukseen on kehitelty teknisiä kankaita.

Vuorin ansiosta verhot myös laskeutuvat paremmin, sillä se tuo verholle lisää painoa. En usko, että kovinkaan moni tämän vuoksi verhojaan vuorittaa, mutta kiva plussahan kauniisti laskeutuva verho on. Vuori tuo verholle myös näyttävyyttä, sillä se tuo verholle muhkeutta, mutta se voi myös korostaa verhon vär, tai läpikuultavissa kankaissa väriä voidaan jopa muuttaa väriä. Tai miltä näyttäisi ohut organzakangas voimakkaasti kuvioidun vuorin kanssa. Mielikuvitus on vain rajana, kun lähtee yhdistelemään näin erilaisia kankaita. Kankaan kuvio voidaan saada paremmin esiin vuorin avulla. Varsinkin kuosiinkudotuissa kankaissa, kuvio saattaa häipyä, kun valo pääsee kankaan lävitse.

Mitä seuraavaksi?

Anu Puikkonen 6.6.2015. Päivitetty 9.10.2016.

HELMEN HELINÄÄ

Kangastaulu

Kankainen sisustustaulu on nopea ja parhaimmillaan edullinen tapa luoda näyttävä katseenvangitsija olo- tai makuuhuoneeseen. Taulusta voi tehdä myös näppärän muistitaulun eteiseen tai lastenhuoneeseen. Taulu parantaa huoneen akustiikkaa ja sen valmistus onnistu jokaiselta.

Tarvitset

 • Styrox-levyn. Kannattaa pitää silmät auki, sillä tämänkin esimerkin levy on napattu talteen kodinkonelaatikosta (koko 46 x 42).
 • Kankaan, joka on noin 20 cm leveämpi molempiin suuntiin kuin Styrox-levy, eli tässä esimerkissä 66 -62. Hyvä paikka löytää tarkoitukseen sopivia edullisia kangaspaloja on kangaskauppojen poistopalat ja palalaarit. Myös kirpputoreilla kannattaa olla silmät auki. Tilkkutöitä tekevä voi kehitellä pienemmistäkin paloista mielenkiintoisen pinnan. Itse löysin kankaan kangaskaupan poistopaloista muutamalla eurolla. Löydöstä on jo useampi vuosi, mutta kangas on odottanut kaapin perukoilla vuoroaan. Kangas on Valkea kuulas-kangas, joka on Tanja Orsjoki suunnitellut Vallilalle 2009.
 • Kasan nuppineuloja. Mielummin liikaa kuin liian vähän. Metallipäiset nuppineulat ovat parhaita, sillä ne eivät jää näkyviin kulmia neulatessa. Voit myös käyttää niittipyssyä kankaan kiinnittämiseen.
 • Ripustamista varten narua/rautalankaa ja/tai taulun ripustuskoukkuja.
 • Saumuri/saumurilankaa. Halutessasi voit saumuroida kankaan reunat. Ne eivät kuitenkaan jää näkyville, joten saumurointi ei ole välttämätöntä. Reunan voi myös taittaa neulatessa kaksin kerroin, jolloin myös taulun nurjasta puolesta tulee siisti.

1. Mittaa ensin Styrox-levyn koko. Tässä tapuksessa leveys on 46 cm, korkeus 42 cm ja paksuus 3,5 cm.

2. Leikkaa kangas noin 20 cm suuntaansa isommaksi kuin Styrox-levy. Jos kangasta on reilusti, kohdista kuvio mieleiseksi.

3. Halutessasi voit saumuroida kankaan reunat.

4. Silitä kangas.

5. Asettele kangas pöydälle oikea puoli alaspäin ja Styrox-levy kankaan päälle keskelle kangasta.

6. Neulaa kankaan sivut kiinni levyyn nuppineuloilla. Hyvä neulojen etäisyys toisistaan on noin 5 cm. Jos kangas on haastavaa, voi neuloja laittaa tiheämpäänkin.


7. Taittele ja neulaa kulmat siististi. Tämä on varmasti haastavin vaihe. Kulmat voi taitella oman mielen mukaan, mutta kannattaa joka tapauksessa käyttää paljon neuloja, jotta lopputulos on napakka.

8. Neulaa taulun ylä- ja alareuna.

9. Viimeistele kulmat tarvittaessa muutamalla neulalla.

10. Kiinnitä ripustus naru ja/tai koukut. Itse pingotin taulukoukkujen väliin narun, josta se on helppo ripustaa seinälle.


11. Taulu on valmis ripustettavaksi seinälle.

Vinkki

 • Jos Styrox-levy on liian iso, voit leikata sitä mattopuukolla. Leikkausjälki kannattaa siistiä ja tukea maalarinteipillä tai pakkausteipillä.
 • Jos Styrox-levy on pilkullinen ja kangas ohut ja vaalea, käytä niiden välissa lakanakangasta, jotta pilkut eivät kuulla lävitse.
 • Jos Styrox-levy on helposti murenevaa, reunat voi tukea teippaamalla. Voit tehdä myös puukehikon, jolloin taulusta tulee ryhdikkäämpi.
 • Kankaan vaihto on helppoa, joten taulua voi muutella muun sisustuksen mukana.

Anu Puikkonen 13.8.2016. Päivitetty 8.10.2016

HELMEN HELINÄÄ

Verhokankaan esikäsittely

Ennen kun aloitat verhojen ompelun, mieti tarvitseeko verhokankaasi esikäsittelyä eli kankaan kutistamista. Kangas saattaa kutistua ensimmäisessä vesipesussa parista prosentista jopa yli kymmeneen prosenttiin, joka näkyy verhon pituudessa jo merkittävästi.

Toki verhoille ei yleensä edes suositella lainkaan vesipesua. Vesipesu kuluttaa aina kangasta, vaikka hoito-ohjeiden mukaan kangas kestäisikin vesipesun. Usein verhoille riittää imurointi/tomuttaminen ja tuulettaminen. Näin kankaan mahdollinen kutistuminenkaan ei aiheuta ongelmia. Mikäli tuulettaminen ei tunnu riittävältä, vaan tietää jo ennen ompelua, että verhot tulevat tarvitsemaan vesipesua, kannattaa kurkata kankaan tuotetietoihin. Yleensä tuotetiedoissa mainitaan kankaan kutistumisprosentti. Yleensä kutistuvat kankaat ovat luonnonkuituja kuten pellavaa tai puuvillaa. Kutistuminen ei yleensä ole ongelma tekokuiduilla kuten polyesterillä, joka on suosittu verhokangaskuitu. Joskus kangas saattaa olla valmiiksi kutistettua, jolloin luonnonkuidutkaan eivät kutistu.

Mikäli kankaan tiedoissa mainitaan, että kangas kutistuu tai muuten epäilet kankaan kutistuvan, ja haluat jatkossa vesipestä verhoja, kannattaa kangas kutistaa ennen ompelua. Näin varmistat, että verhot ovat sopivan mittaiset myös pesun jälkeen.

Pesu

Varmin tapa saada kutistettua kangas on hoito-ohjeiden mukainen pesu. Ennen pesua kannattaa kankaan reunoihin ommella siksak-ommel tai saumuriommel, jotta kangas ei pääse purkaantumaan. Vaikka pesu-ohjeiden mukainen pesu on varmin tapa saada kangas kutistettua kokonaan, se myös kuluttaa kangasta eniten, jos pesu tehdään pesukoneessa. Joten mieti mahdollisuutta kastella kangas pesulämpötilan mukaisesssa vedessä. Varmista, että koko kangas on kastunut

Suihkutus

Yksi vaihtoehto on kastella kangas suikepullolla suihkuttamalla. Suihkutus kannattaa tehdä kankaan molemmin puolin, jotta varmistetaan, että kankaan kuidut kastuvat. Suihkutus on nopeampi tapa kutistaa kangasta kuin pesu, voi olla, että kaikkea kutistuvuutta ei saada pois. Varmista myös, että kankaaseen ei jää pysyviä jälkiä suihkutuksesta.

Höyrytys

Yksi vaihtoehto on myös silitysraudalla höyryttäminen, mikäli kankaan hoito-ohjeet sen sallivat. Myös häyryttäessä kannattaa olla huolellinen, että koko kangas tulee jäytyä lävitse. Lisänä voit käyttää suihkuttamista suihkepullolla.

Vinkki

 • Kannattaa tehdä alakäänteestä leveä, mikäli epäilet, että et ole saanut kaikkea kutistuvuutta kankaasta pois suihkuttamalla tai höyryttämällä. Näin saat korjausvaraa, mikäli verhot kutistuvat vielä pesussa.

Mitä seuraavaksi?

Anu Puikkonen 29.11.2015. Päivitetty 8.10.2016.

OHJEITA SISUSTUSOMPELUUN

Sivuverhot - Verhonauhan poimuttaminen

Kuten kirjoituksessa yläkäänteen ompelusta totesin, verhonauhoja on lukematon määrä. Niillä saa aikaan erilaisia laskoksia, poimutelmia tai aivan pientä rypytystä. Nauhoja on myös eri ripustusvaihtoehtoihin: tankoon pujotettavia, koukuilla kiskoon kiinnitettäviä tai tarranauhalla kiinnitettäviä. Esimerkiksi osa tankoonpujotettavista verhonauhoista ei vaadi erillistä poimuttamista, vaan nevoidaan pujottaa suoraan tankoon piilolenkkien avulla, mutta on myös nauhoja, jotka vaativat poimuttamista. Tässä neuvoja, kuinka saat poimutettua nauhan siististi.

1. Varmista ensin, että verhonauhassa olevat poimutuslangat ovat solmittu napakasti yhteen molemmista päistä. Poimutuslankoja on yleensä 2-4. Ne kannattaa solmia hyvin kiinni toisiinsa, koska kun lähdet poimuttamaan nauhaa, poimutuslangat eivät vahingossa liu'u nauhan sisään.

2. Mikäli mahdollista, kiinnitä verhosta toinen verhonauhan pää napakasti kiinni ompelupöytään puristimella. Tämä helpottaa kummasti poimuttamista. Mikäli ompelupöydässäsi on mitta, näet siitä samalla sopivan poimutusmitan.

3. Pidä kiinni tiukasti poimutuslangoista toisella kädelläsi ja lähde työntämään kangasta toisella kädellä poimutuslankoja pitkin. Asettele samalla poimut/laskokset kauniisti.

4. Kun olet poimuttanut nauhan sopivaan leveyteen, tee poimutuslankoihin vetosolmu (ylimääräinen lankojen pituus on näin kaksinkerroin). Mikäli poimutuslankoja on 2-3, tee kaikkiin yhteinen vetosolmu. Mikäli poimutuslankoja on yli 3, tee kaksi erillistä vetosolmua.

5. Seuraavaksi puno ylimääräiset poimulangat yhteen. Näin poimulangat on helppo pujotella verhonauhan laskosten sekaan piiloon eikä ne roiku ikävästi verhon takaa esillä. Ja tarvittaessa voit purkaa poimutuksen. Eli lähde kierrittämään ylimääräisiä poimutuslankojen pituuksia yhteen esimerkiksi kynän avulla.

6. Taita kierretyt poimulangat kaksinkerroin ja tee juureen solmu.

7. Pujottele punotut poimulangat nauhan laskosten väliin.

8. Valmis poimutelma on helppo ripustaa verhokiskoon nipsujen tai verhokoukkujen avulla ja lopputuloksena on siisti ja huolitellun näköinen verho.

Anu Puikkonen 28.6.2016, Päivitetty 25.11.2016

HELMEN HELINÄÄ

Verkkolehti

Helmen helinää on uusi suomalainen käsityön verkkolehti, joka tarjoaa ompeluohjeita ja ideoita sisustukseen ja vaatetukseen.

Lehden sivuilta löytyy perustietoa materiaaleista ja ompelutekniikoista, mutta myös yksityiskohtaisia ja selkeitä ohjeita yksittäisten tuotteiden valmistukseen.

Kaikki julkaistut ohjeet, uudet ja vanhat, ovat tilaajien luettavissa koko tilausajan, joten verkkolehti toimii ompelijan, sisustajan, neulojan, askartelijan ja puuhastelijan ohje- ja ideapankkina, johon voi palata yhä uudelleen.

Osa ohjeista on kaikkien luettavissa. Tutustu ilmaisiin ohjeisiin ja lehden muuhun sisältöön sisällysluettelosta, johon on koottu kaikki jutut ja ohjeet.

Mielenkiintoisia lukuhetkiä!

HELMEN HELINÄÄ

Uusimmat

31.3.2017

Sisustajalle - Istuintyynyn ompelu (kantokahvalla ja vetoketjulla)

Ohjeen istuintyynyn etureunaan on ommeltu kantokahva, jotta se on helppo kantaa mukaan vaikka puutarhaan. Tyynyn takareunassa on vetoketju, jolloin päällisen sisällä oleva superlon on helppo irrottaa pesun ajaksi. Ohjeen istuintyynyn koko on 45 cm x 36 cm x 5 cm, mutta se on helppo muuttaa oman tarpeen mukaan. Istuintyynyjen kankaaksi on valittu vettä- ja likaahylkivä kangas, joka soveltuu hyvin ulkokäyttöön. Ulkokäyttöön tuleviin istuintyynyihin tulisi valita hyvin valoa kestävä kangas, jottei se haalistu auringonvalossa. Mikäli tyynyjä on tarkoitus myös säilyttää ulkona, kannattaa valita homesuojattu kangas. Lue lisää...

23.7.2017

Ompelijalle - Vinkkejä ompeluun - Ristikon ompelu ILMAINEN

Erilaiset tampit ja kantokahvat näkee usein kiinnitettävän neliöompeleella, jonkasisällä on rasti. Tälläisiä ristikko-ompeleita on erityisesti kankaisissa kauppakasseissa. Mutta mitenkäs se kannattaakaan ommella, jotta sen saa ommeltua yhdellä ompeleella? Lue lisää...

23.7.2017

Ompelijalle - Vinkkejä ompeluun - Metrivetoketjun käyttö ILMAINEN

Metrivetoketju on nimensä mukaisesti metritavarana myytävää vetoketjua. Saat vetoketjun siis juuri niin pitkänä kuin tarvitset ja usein se on myös edullinen verrattuna muihin ketjuihin. Vetoketjua myydään sekä niin että siihen on asennettu jo vedin paikalleen, mutta myös niin, että vedin täytyy asentaa itse. Miten vedin sitten asennetaan? Lue lisää...

23.7.2017

Ekoillaan yhdessä - Kestovaipat - Sisätaskuvaippa

Sisätaskuvaippa on muotoon ommeltu vaippa, jonka taskuun pujotetaan imuja tarpeen mukaan. Sisätaskuvaippaa käytettäessä tarvitaan imujen lisäksi myös jonkinlainen kuorivaippa. Kuorivaippa voi olla esimerkiksi PUL-kankaasta ommeltu tai villavaippahousut. Sisätaskuvaipan ihoa vastentuleva materiaali on ns. kuivaliinakangasta. Kuivaliinakangas siirtää kosteuden nopeasti iholta sen alla olevaan imuun. Näin vaippa tuntuu ihoa vasten kuivalta eikä erillistä kuivaliinaa tarvita. Kuivaliinakankaana toimii esimerkiksi tekninen Coolmax tai fleecekangas. Sisätaskuvaipan toinen ulompi kerros tulee kosteutta imevästä materiaalista, esimerkiksi frotee tai flanelli. Sisätaskuvaipan etuna on sen nopea kuivumisaika. Lue lisää...

16.7.2017

Ompelijalle - Unipesä - BabyNest

Rakkaalla lapsella on monta nimeä: Unipesä, BabyNest, Vauvapesä... Kyseessä on ruotsalaisten kätilöiden kehittämä tuote, joka on noussut suosioon myös Suomessa. Tulevat äidit kokeilevatkin käsityötaitojaan usein unipesän ompelussa, mutta se on myös oivallinen lahja uudelle tulokkaalle. Unipesä on reunallinen patja, jota voi käyttää aivan pienellä vauvalla luomaan turvallisuuden tunnetta unien aikana. Se muodostaa turvallisen pesän ja rauhoittaa vauvaa esimerkiksi isossa pinnasängyssä. Se estää myös vauvaa kääntymästä ja vauvaa voidaan pitää siinä esimerkiksi sohvalla. Äidit ovat kokeneet sen myös hyväksi, mikäli vauva nukkuu vieressä, sillä patjan reunat estävät myös äitiä kääntymästä vauvan päälle. Lue lisää...

16.7.2017

Sisustajalle - Verhonauhan kohdistaminen

Joissakin verhonauhoissa ripustuskohdat (esim. koukkutaskut tai piilolenkit) ovat niin harvakseltaan, että verhonauha tulee kohdistaa ja tarvittaessa ommella nauhaan pieniä laskoksia, jotta ripustuskohta tulee mahdollisimman lähelle verhon reunaa. Lue lisää...

16.7.2017

Sisustajalle - Paneeliverhon ompelu

Paneeliverhot ovat kapeita, yleensä noin 50-70 cm leveitä verhoja, jotkayleensä yltävät muutaman sentin päähän lattiasta. Ne pyritään ripustamaan sileästi, joko tarranauhalla tai verhonauhan alle laitettavan tukipinnan avulla. Alareunaan ommellaan verhon leveydeltä alapainokuja, johon laitetaan verhon levyinen paino. Paino saa verhon laskeutumaan ja pysymään "paneelina". Paneeliverhoja ripustetaan yleensä useita erilaisia ja luodaan kokonaisuuksia. Yhdistellään eri värejä tai kuviollisia ja yksivärisiä keskenään. Verhot myös usein ripustetaan eri kiskoihin/tankoihin, jolloin saadaan kerroksellisuutta. Paneeliverhoja voidaan yhdistää myös ns. tavallisiin sivuverhoihin. Lue lisää...

HELMEN HELINÄÄ

Sisällysluettelo

Sisällysluetteloon on koottu kaikki Helmen helinää -verkkolehden ohjeet ja jutut viiteet tuttuun kategoriaan: ompelijalle, sisustajalle, neulojalle ja virkkaajalle, askartelijalle sekä tekstiilitietoa. Osa ohjeista ja jutuista ovat kaikkien luettavissa, myös ne löytyvät sisällysluettelosta. Muut ohjeet ja jutut ovat luettavissa vain lehden tilaajille. Tilaa lehti itsellesi tai ystävällesi!

Ompelijalle

Ompelijan työvälineet

Vinkkejä ompeluun

Käyttötuotteita arkeen

Vauvalle

HELMEN HELINÄÄ

Sisällysluettelo

Sisällysluetteloon on koottu kaikki Helmen helinää -verkkolehden ohjeet ja jutut viiteet tuttuun kategoriaan: ompelijalle, sisustajalle, neulojalle ja virkkaajalle, askartelijalle sekä tekstiilitietoa. Osa ohjeista ja jutuista ovat kaikkien luettavissa, myös ne löytyvät sisällysluettelosta. Muut ohjeet ja jutut ovat luettavissa vain lehden tilaajille. Tilaa lehti itsellesi tai ystävällesi!

Neulojalle ja virkkaajalle

Johdantoa neulojalle

Johdantoa virkkaajalle

Koristeita langasta

HELMEN HELINÄÄ

Sisällysluettelo

Sisällysluetteloon on koottu kaikki Helmen helinää -verkkolehden ohjeet ja jutut viiteet tuttuun kategoriaan: ompelijalle, sisustajalle, neulojalle ja virkkaajalle, askartelijalle sekä tekstiilitietoa. Osa ohjeista ja jutuista ovat kaikkien luettavissa, myös ne löytyvät sisällysluettelosta. Muut ohjeet ja jutut ovat luettavissa vain lehden tilaajille. Tilaa lehti itsellesi tai ystävällesi!

Askartelijalle

Langasta

Joulumieltä

HELMEN HELINÄÄ

Sisällysluettelo

Sisällysluetteloon on koottu kaikki Helmen helinää -verkkolehden ohjeet ja jutut viiteet tuttuun kategoriaan: ompelijalle, sisustajalle, neulojalle ja virkkaajalle, askartelijalle sekä tekstiilitietoa. Osa ohjeista ja jutuista ovat kaikkien luettavissa, myös ne löytyvät sisällysluettelosta. Muut ohjeet ja jutut ovat luettavissa vain lehden tilaajille. Tilaa lehti itsellesi tai ystävällesi!

Tekstiilitietoa

Yleiskatsaus tekstiileihin

HELMEN HELINÄÄ

Narupurkki pukinkonttiin

Tarvitset

 • Tyhjä purkki, esim. Pringles-purkki
 • Liimaa, esim. tekstiili- ja maitoliima
 • Narua tai nauhaa
 • Pala teippiä
 • Lahja- tai koritenauhaa

1. Pese purkki vedellä. Ole nopea, jottei se vety. Kuivaa huolella ja anna vielä hetki kuivahtaa.

2. Levitä liimaa yhdeksi nauhaksi pituussuunnassa. Aloita alareunasta ja tee 5-10 cm:n pituudelle. Liimaa ei kannata levittää vielä koko matkalle, sillä liima ehtii kuivua ja tahraa kädet helposti. Liimaa saa olla reilusti ja se saa pursuta nauhojen välistä kun sitä kieputtaa purkin ympärille, jotta naru kiinnittyy kunnolla. Maitoliima muuttuu kuivuessaan kirkkaaksi, joten se ei jää näkyviin.

3. Narun kierittäminen purkkiin aloitetaan alareunasta. Kiinnitä nauhan pää teipillä ja aloita kiertäminen purkin ympäri. Lisää liimaa ja jatka kierittämistä. Pidä rivi suorassa. Tätä helpottaa purkin kyljessä olevat tekstit.

4. Kun olet yläreunassa leikkaa naru ja kiinnitä pää paikalleen runsaalla liimalla ja anna kuivua.

5. Viimeistele koriste- tai lahjanauhalla.

Vinkki

 • Käytä erilaisia purkkeja ja naruja.
 • Yhdistele erivärisiä nauhoja ja tee leveitä tai kapeita raitoja.
 • Purkki on mainioa lahjapakkaus pukinkonttiin. Purkkiin voi laittaa glögipullon, suklaata, pipareita...
 • Purkki toimii myös säilytyspurkkina tai maljakkona kuiva/ -tekokukille. Halutessasi voit tiputtaa pohjalle lasin tai tuopin, jonka voit täyttää vedellä. Joten purkki toimii niin maljakkona myös tuoreille kukille.
 
 

Anu Puikkonen 1.12.2016

 
 

HELMEN HELINÄÄ

Joulukalenteri rasioista

Rasioista tehty joulukalenteri on ihana idea! Tämä joulukalenteri on tehty valmiista tulitikkurasiaa muistuttavista rasioista, mutta voit myös itse taitella rasiat. Päällystämiseen on käytetty koristepaperia ja jokainen rasia on numeroitu. Niiden sisälle on kirjoitettu yllätys jokaiselle päivälle ja mukana on tietenkin myös suklaa.

Ideoita

 • Tee lapselle värikkäämpi versio. Sisälle voi liimata tarran kuvayllätykseksi. Sujauta mukaan lempikarkki tai muu herkku. Voit yllättää myös lelulla.
 • Mitä jos korin sijaan käytät aarrearkkua tai korurasiaa?
 • Täytä kalenteri ensi vuonna uudestaan.

Anu Puikkonen, 26.11.2016

HELMEN HELINÄÄ

Tilaa verkkolehti vuodeksi

Näin tilaat:

 1. Rekisteröidy verkkokaupan asiakkaaksi. Käyttäjätunnuksena toimii sähköpostiosoitteesi.
 2. Tilaa verkkokaupan kautta Helmen helinää-verkkolehti.
 3. Luo Extranet-tunnus. Käytä samaa sähköpostia ja salasanaa kuin verkkokaupassa.
 4. Kun tilauksesi on käsitelty, hyväksymme Extranet-tunnuksesi, jolloin pääset lukemaan verkkolehden koko sisältöä. Lähetämme samalla sinulle laskun sähköpostiisi. Laskulla on 1 kk maksuaikaa.
 5. Voit tämän kuukauden ajan tutustua lehteen veloituksetta.
 6. Mikäli päätät vahvistaa tilauksesi tutustumisjakson jälkeen, maksa tilaus ja lukuoikeutesi jatkuu seuraavat 12 kk.
 7. Tilaus jatkuu toistaiseksi voimassaolevana ja lähetämme sinulle uuden laskun samaan vuosihintaan tilausjakson loppuessa.

Tämän saat:

 • Tutustu lehteen ensimmäisen kuukauden ajan veloituksetta.
 • Uusia ohjeita ja juttuja kuukausittain.
 • Ohjeita ja juttuja ompelijalle, sisustajalle, neulojalle ja virkkaajalle sekä askartelijalle.
 • Pääset lukemaan kaikki ohjeet rajoituksetta, uudet ja vanhat.
 • Lehti toimii ohje- ja ideapankkina, johon palata yhä uudelleen.
 • Sama vuosihinta jatkossakin.
 • Henkilökohtaisen alennuskoodin verkkokauppaan, jolla saat kaavat ilmaiseksi.

HELMEN HELINÄÄ

Silitysrulla

Silitysrulla on pahvinen putki, jonka päällä on huopa ja puuvillakangas. Se voidaan työntää ompeluksen sisälle, ja käyttää apuna saumojen silittämisessä. Koska se on kooltaan pienempi kuin hihalauta, sitä voidaan käyttää apuna kapeiden kappaleiden silittämisessä. Silitysrulla on myös helppo tehdä itse.

Tarvitset:

 • Sopivan mittainen pahviputki. Voit määrittää omaan käyttöön sopivimman silitysrullan koon. Ohjeessa on käytetty 30 cm pitkää pahviputkea, joka on löytynyt kangaspakan sisältä. Näitä saa usein ilmaiseksi tai pienellä maksulla kangaskaupoista. Myös talouspaperirullan tyhjä hylsy käy, mutta saattaa vettyä helposti runsaasta höyrystä.
 • Noin 50 cm (pituus) x 30 cm (ympärys) kokoinen pala huopaa.
 • Noin 50 cm (pituus) x 30 cm (ympärys) kokoinen pala puuvillakangasta.

1. Leikkaa pahviputkesta sopivanmittainen pätkä. Tässä ohjeessa 30 cm pitkä.

2. Mittaa pahviputken ympärysmitta. Tässä ohjeessa 22 cm.

3. Leikkaa huopaa sopivankokoinen pala: (30 cm + 10 cm + 10 cm) x (22 cm + 1,5 cm + 1,5 cm) = 50 cm x 25 cm

4. Ompele huovan pikät sivut yhteen. Saumavaraa on 1,5 cm + 1,5 cm. Silitä huovasta saumavarat auki ja käännä huopaputki ympäri. Pujota pahviputken päälle. Huopa tulee 10 cm molemmista päistä yli. Taita ylimääräinen pituus putken sisälle

5. Mittaa putken ympärysmitta, kun siinä on huopa päällä. Tässä ohjeessa ympärysmitta on 23,5 cm.

6. Leikkaa puuvillakangasta sopivankokoinen pala: (30 cm + 10 cm + 10 cm) x (23,5 cm + 1,5 cm + 1,5 cm + 0,5 cm) = 50 cm x 27 cm. Puuvillakankaaseen lisättiin siis saumavarojen lisäksi 0,5 cm väljyysvaraa, jotta sen saa helpommin putken päälle. Puuvilla ei jousta samanlailla kuin huopa.

7. Ompele puuvillasta pitkät sivut yhteen. Saumavaraa on 1,5 cm + 1,5 cm. Silitä puuvillasta saumavarat auki ja käännä puuvillaputki ympäri. Pujota pahviputken ja huovan päälle. Myös puuvilla tulee 10 cm molemmista päistä yli. Taita ylimääräinen pituus putken sisälle.

8. Viimeistele silittämällä.

9. Silitysrulla on valmis käytettäväksi.

Anu Puikkonen, 14.1.2017

HELMEN HELINÄÄ

Kestovaipat - Miksi kestovaippailla?

Aiemmin ei käytössä ollut kuin kestovaippoja. Ne olivat valmistettu puuvillaharsoista, flanellista tai froteesta. Päällä saatettiin käyttää muovia kosteussulkuna. Kertakäyttövaippojen kehityttyä niiden helppous on houkutellut luopumaan kestovaipoista, mutta kestovaippojen suosio on kovassa kasvussa. Kestovaippojen yleistymisen taustalla on niin ekologisuus kuin taloudellisuuskin, mutta myös kestovaippojen sopivuus myös herkkäihoisille.

Ekologisuus

Moni vanhempi valitsee kestovaipat niiden ekologisuuden vuoksi. Kertakäyttövaippoja kuluu keskimäärin kahden vaippavuoden aikana 5 000 kappaletta. Voiko tälläistä jätemäärää edes kuvitella? Kertakäyttövaipat ovatkin kotitalouksien merkittävin yksittäinen jäte. Vaikkei valitsisikaan kokoaikaista kestovaippaillua, voi osa-aikaisella kestovaippailullakin vaikuttaa merkittävästi jätteen määrään omalta kohdaltaan. Nykyisin sekajäte ja myös vaipat saattavat päätyä jätepolttolaitokselle, mutta usein vaipat päätyvät kaatopaikalle. Kaatopaikalla kertakäyttövaipan maatumiseen menee noin 500 vuotta, eli yksikään maailmassa käytetty kertakäyttövaippa ei ole vielä kaatopaikalla maatunut. Maatuessaan hapettomassa tilassa kertakäyttövaippa tuottaa metaanikaasua, joka on yksi merkittävistä kasvihuoneilmiötä editävitä kaasuista. Myös kertakäyttövaippojen valmistus, kuljetukset yms. kuormittavat osaltaan luontoa.

Toki myös kestovaipat kuormittavat luontoa. Niiden pesu on suurin "syyllinen". Tähänkin voi omalta osaltaan vaikuttaa: Millainen pesuaine sinulla on käytössä? Kuinka energiaa säästävä pesukoneesi on? Kuinka täysiä koneellisia peset? Millaista pesulämpötilaa käytät? Kuivatatko narulla vai kuivausrummussa?

Kestovaippoja voidaan myös käyttää useammalla lapsella, jolloin niiden ekologinen vaikutus moninkertaistuu. Kertovaippojen kierrättämistä tai käyttämistä nuoremmilla sisarruksilla uudelleen ei pidä vierastaa, sillä kertakäyttövaipat usein paranevat käytön myötä, sillä niiden imukyky paranee pesujen myötä. Koska useiden kankaiden kuten froteepyyhkeiden imukyky paranee pesujen myötä, kestovaippojen valmistukseen voi käyttää kierrätettyjä kankaita. Myös vanhat flanellipaidat ja villavaatteet käyvät kestovappojen ompelijan materiaalikoriin.

Taloudellisuus

Myös kestovaippailun vaikutus omaan kukkaroon voi olla rakaiseva syy valita kestovaipat kertakäyttövaippojen sijaan. Tuo kahden vaippavuoden keskimääräisellä 5 000 vaipan kulutuksella on melkoinen vaikutus kukkaroon. Joidenkin arvioiden mukaan kertakäyttövaippoihin kuluu yhdeltä lapselta kahden vuoden aikana vähintään 800 euroa. Tämä siis laskettuna edullisimmillaan. Kulut saattavat kuitenkin nousta jopa 2 000 - 2 500 euroon, jos käytettävä vaippamalli on hintavampi.

Ei kestovaippailukaan ilmaista ole. Kuitenkin alkuun pääsee melko edullisestikin. Äitiyspakkaus sisältää usein harsoja ja kestovaipan, joilla pääsee ainakin kokeilemaan kestovaippailua. Tosin kestovaippa on poistumassa äitiyspakkauksen valikoimasta vuonna 2018. Harsot ovatkin edullisin tapa kestovaippailla ja lisäimujen ja kuorivaipan kanssa voi selvitä koko kahden vuoden vaippa-ajasta jopa 120 eurolla. Kestovaippamalleja on kuitenkin paljon ja kalleimmillaan kestovaippoihin saa uppoamaan jopa 800 euroa, saman kuin kertakäyttövaippoihin edullisimmillaan. Lisäksi täytyy huomioida pesusta aiheutuneet kulut. Hintahaitari on siis myös kestovaippailussa melko suuri. Säästöä voi saada ompelemalla vaipat itse tai ostamalla vaippoja kirpputoreilta. Kirpputoreilta saattaa löytyä todella edullisesti myös uusia vaippoja, sillä valitettavan monella tuo äitiyspakkauksen kestovaippa jää käyttämättömäksi.

Kestovaippailussa säästöä syntyy myös siitä, että kestovaippoja käyttävä lapsi oppii usein kertakäyttövaippaa käyttävään lapseen verrattuna nopeammin kuivaksi.

Kertakäyttö- ja kestovaippojen taloudellisuutta vertaillessa täytyy huomioida niiden jatkokäyttö. Kertakäyttövaipoista ei käytön jälkeen ole muuhun kuin kasvattamaan jätemaksuja. Tämä voi lisätä etenkin omakotitaloasujan jätemaksuja merkittävästi. Kestovaippoja voi käyttää myös toisella lapsella, jolloin niiden tuoma säästö on jo todella merkittävä. Mikäli ei itsellä ole enää vaipoille käyttöä, niiden jälleenmyynnistä voi saada mukavan summan.

Terveellisyys

Joskus vanhemmat saattavat päätyä kestovaippailuun pelkästään sen terveysvaikutusten vuoksi, joillekin saattaa tulla mukavana yllätyksenä, että kestovaippailun myötä lapsi ei ehkä kärsikkään vaippaihottumasta. Kestovaippoja suositellaan etenkin herkkäihoisille ja allergioista kärsiville. Sillä kestovaipat eivät sisällä kertakäyttövaippojen tavoin haitallisia kemikaaleja ja oikeilla materiaalivalinnoilla kestovaipat ovat myös hengittäviä. Myös astmaatikolle kestovaippa on parempi vaihtoehto, sillä se ei sisällä hajusteita ja haihtuvia kemikaaleja.

Kertakäyttövaipat saattavat sisältää siis imukykyisen selluloosan lisäksi hajusteita, väriaineita, kemikaaleja ja muovia. Kemikaaleista kannattaa nostaa esiin natrium polyakrylaatti. Sen ansioista kertakäyttövaipat voivat imeä kosteutta jopa 100 kertaa oman painonsa verran. Natrium polyakrylaatti on kuitenkin postettu tamponeista, koska se on yhditetty toksiseen oireyhtymään sekä allergioihin. Natrium polyakrylaatti aiheuttaa joutuessaan koksetuksiin ihon kanssa ärsytystä etenkin limakalvoilla. Kertakäyttövaipat saattavat sisältää myös niiden valmistuksessa käytettävää dioksiinia, jonka on todettu aihetuttavan ihoärsytysten lisäksi syöpää ja maksavaurioita.

Myös kertakäyttövaipoissa on allergisille sopivia vaihtoehtoja, jotka eivät sisällä klooria, väriaineta tai hajusteita. Kuitenkin kestovaipat ovat suositeltavampi vaihtoehto herkkäihoisille ja allergisille. Toki kestovaippoja valitessa kannattaa herkkäihoisen kiinnittää erityishuomiota materiaalivalintoihin. Kokeilemalla löytyy juuri omalle lapselle sopivat materiaalit. Toiset voivat käyttää ihoa vasten kertakäyttöisiä riisipaperiliinoja, toisille saattaa olla ihoa vasten parempi vaihtoehto coolmax- tai fleece-kankaat. Coolmaxeista on saatavilla myös antibakteerisia vaihtoehtoja.

Myös kestovaipan päälimmäisen kerroksen valinnalla on merkitystä. Parhaana vaihtoehtona vaidaan pitää villaa. Kosteus siirtyy sisävaipasta villakuoreen. Villakuori pystyy imemään kosteutta itseensä 40 % omasta painostaan, silti se tuntuu kuivalta. Villa on myös hengittävä. Se tuntuu kylmässä lämpimältä ja lämpimässä viileätlä. Villa on luonnostaan antibakteerinen ja sen linoliini neutralisoi virtsan sisältämää ammoniakkia. Ammoniakki aiheuttaa virtsan pistävän hajun sekä ihoärsytystä, joten villa on linoliininsa ansiosta erittäin hyvä vaippamateriaali. Myös sen itse itsensä puhdistavan vaikutuksen vuoksi.

Anu Puikkonen, 18.2.2017

HELMEN HELINÄÄ

Sisällysluettelo

Sisällysluetteloonon koottu kaikki Helmen helinää -verkkolehden ohjeet ja jutut viiteet tuttuun kategoriaan: ompelijalle, sisustajalle, neulojalle ja virkkaajalle, askartelijalle sekä tekstiilitietoa. Osa ohjeista ja jutuista ovat kaikkien luettavissa, myös ne löytyvät sisällysluettelosta. Muut ohjeet ja jutut ovat luettavissa vain lehden tilaajille. Tilaa lehti itsellesi tai ystävällesi! Tilaa lehti itsellesi tai ystävällesi!

Ekoillaan yhdessä

HELMEN HELINÄÄ

Metrivetoketjun käyttö

Metrivetoketju on nimensä mukaisesti metritavarana myytävää vetoketjua. Saat vetoketjun siis juuri niin pitkänä kuin tarvitset ja usein se on myös edullinen verrattuna muihin ketjuihin. Vetoketjua myydään sekä niin että siihen on asennettu jo vedin paikalleen, mutta myös niin, että vedin täytyy asentaa itse. Miten vedin sitten asennetaan?

Tarvitset:

 • Metrivetoketjua
 • Vedin
 • Lukotuslaite (ei välttämätön)

1. Mikäli käytössäsi on lukotuslaite, aseta vedin laitteeseen. Laite ei ole välttämätön, mutta helpottaa työskentelyä, sillä se vapauttaa myös toisen käden työskentelyyn. Mikäli laitetta ei ole, pidä vedintä toisessa kädessäsi.

2. Työnnä siistiksi leikattu avonainen vetoketjun pää vetimeen. Pyri siihen, että molemmat reunat tulevat samaan aikaan.

3. Irroita vedin lukotuslaitteesta. Pidä kiinni molemmista vetoketjun reunoista ja vedä vedin paikalleen.

Huomioitavaa:

 • vetoketjun tulee olla vähintään 5 cm pidempi kuin kohta, johon vetoketju ommellaan.

Anu Puikkonen, 23.7.2017

HELMEN HELINÄÄ

Ristikon ompelu

Erilaiset tampit ja kantokahvat näkee usein kiinnitettävän neliöompeleella, jonka sisällä on rasti. Tälläisiä ristikko-ompeleita on erityisesti kankaisissa kauppakasseissa. Mutta mitenkäs se kannattaakaan ommella, jotta sen saa ommeltua yhdellä ompeleella?

1. Aloita ompelu oikeasta pystyompeleella, kuva ommel nro 1. Ommel aloitetaan yläreunasta. Tee alkuun edestakaisommel, jotta ommel ei lähde purkaantumaan.

2. Ompele alareuna oikealta vasemmalle, kuva ommel nro 2.

3. Ompele vasen pystyommel alhaalta ylös, kuva ommel nro 3.

4. Ompele yläreuna vasemmalta oikealle, kuva ommel nro 4.

5. Ompele neliön sisään rastin ensimmäinen ommel oikeasta yläkulmasta vasempaan alakulmaan, kuva ommel nro 5.

6. Seuraava ommel on siirtymäommel eli kulkee ompeleen nro 3 päällä eli vasemmassa reunassa alhaalta ylös, kuva ommel nro 6.

7. Ompele neliön sisään rastin toinen ommel vasemmasta yläkulmasta vasempaan alakulmaan, kuva ommel nro 7. Tee loppuun edestakaisommel, jotta ommel ei lähde purkaantumaan.

Huomioitavaa:

 • Ommel nro 3 ja 6 kannattaa sijoittaa niin, että siitä tamppi tai kantokahva lähtee siitä ja ommel nro 1 aivan päätyyn. Näin kaksinkertainen ommel tulee reunaan, johon kohdistuu eniten rasitusta.

Anu Puikkonen, 23.7.2017